Monkey Bread

monkey bread


Versión en castellano más abajo

Aquesta és una recepta típica americana, no gaire coneguda encara a la resta del mon. L’havia vist a moltes webs i em cridava l’atenció la pinta (espectacular oi?) i el fet que portés canyella. La vaig fer i vaig descobrir el mon, és perfecte de gust, de textura, i l’olor ja us el podeu imaginar… hummmmmm… No em veieu però poso els ulls en blanc!
Es tracta d’un “pa” fet de boletes de massa cobertes amb mantega, sucre morè i canyella que, un cop cuit, queda caramel·litzat. A més, jo hi he afegit anous picades... Es pot tallar amb ganivet però el millor, si esteu en confiança, és menjar-lo amb els dits, desenganxant les boletes. De fet, hi ha varies teories sobre perquè es diu “pa de mono” i una d’elles, la que més em convenç, és la que diu que es diu així per la forma com es menja, com ho faria un mono :D
És ideal per esmorzar o berenar però jo també l’he menjat com a postres
Pot semblar una recepta complicada però no ho és gens i ja veieu que el resultat és sorprenent.
monkey bread

Ingredients para un motlle tipus bundt de 10 cups

  • 600 grs. de farina
  • 300 grs. de llet
  • 70 grs. de mantega
  • 60 grs. de sucre
  • 1 ou L
  • 2 tsp (culleradetes) de llevat de former
  • 1 tsp (culleradeta) de sal

Per a l’arrebossat

  • 350 grs. de sucre morè
  • 150 grs. de mantega
  • 3 tsp (culleradetes) de canyella
  • 150 grs. d'anous picades o ametlles o avellanes o el que més us agradi


monkey bread

Pas a pas

Fonem la mantega al microones i reservem.
En un bol barregem la llet a temperatura ambient amb el llevat de former fins que es dissolgui.
Jo utilitzo la Kitchen aid però també pot fer-se amb una batedora de varetes dobles i inclús a mà.
En el bol de la batedora elèctrica posem la farina, l’ou una mica batut, el sucre, la mantega fosa, la barreja de llet i llevat i la sal i barregem amb la pala. Un cop estigui tot integrat, canvien la pala pel ganxo i amassem a velocitat mitja Durant uns 10 minuts. Passat aquest temps, la massa ha de ser suau i elàstica i desenganxar-se de les parets del bol.
La col·loquem sobre una superfície enfarinada, en fem una bola i la deixem reposar dins d’un bol engreixat amb una mica d’oli i tapat amb un drap durant 1 hora i ½ en el lloc més calorós de la casa.
Passat aquest temps, preparem els ingredients per a l’arrebossat. Necessitarem 2 bols, un per a la mantega, que haurem fos al microones i un altre per al sucre morè que barrejarem amb la canyella. Reservem.
Enfarinem la superfície de treball i, amb l'ajuda d’un corró, estenem la massa formant un rectangle.
Tallem la massa a trossets i anem fent boletes. Haurien de ser una mica més petites que una pilota de golf .
Engreixem el motlle que utilitzarem pel forn amb spray antiadherent o mantega i comencem a arrebossar les boles una a una: les punxem amb una forquilla, les passem per la mantega y després pel sucre amb canyella i les anem col·locant dins del motlle i espolsant-hi anous entremig.
monkey bread
Un cop hi siguin totes, cobrim amb el sucre i la mantega que ens ha sobrat, tapem amb un drap de cuina i deixem reposar 40 minuts més.
Reescalfem el forn a 180ºC i coem durant 35 minuts. Si veiem que es comença a daurar massa per sobre, ho cobrim amb paper d’alumini i seguim fornejant.
Ho traiem del forn, deixem reposar 3 minuts i desemmotllem donant-li la volta sobre un plat. Sobretot no deixeu que es refredi dins del motlle perquè el caramel que s’haurà fet s’endurirà i quedarà enganxat a les parets.
El millor és menjar-lo una mica calent (tot i que fred també està boníssim) o sigui que, si no el mengeu immediatament, abans de fer-ho podeu donar-li un copet de forn.

monkey bread
.........................................................................................................

Esta es una receta típica americana, no muy conocida en el resto del mundo. La había visto en varias webs y me llamaba la atención la pintaza que tiene (espectacular ¿verdad?) y que llevaba canela. ¡Me chifla la canela! Total que me decidí a hacerla y descubrí el mundo; es perfecta de sabor, de textura y el olor ya os lo podéis imaginar… hummmmmm…. No me veis pero pongo los ojos en blanco!
Se trata de un bollo hecho de bolitas de masa cubiertas con mantequilla, azúcar moreno y canela que, una vez horneado, queda caramelizado. Además yo le he añadido unas nueces picaditas... Se puede cortar con cuchillo pero lo mejor, si estáis en confianza, es comerlo con los dedos, despegando cada bolita. De hecho hay varias teorías sobre el porqué se le llama “pan de mono” y una de ellas, la que más me convence, es la que dice que se llama así por el modo de comerlo, como lo haría un mono :D
Es ideal para desayunar o merendar pero yo también he comido algunas bolitas de postre.
Puede parecer una receta complicada pero no lo es para nada y ya veis que el resultado es sorprendente.
Fuente: Food and cook

Ingredientes para un molde tipo bundt de 10 cups

  • 600 grs. de harina
  • 300 grs. de leche
  • 70 grs. de mantequilla
  • 60 grs. de azúcar
  • 1 huevo L
  • 2 tsp (cucharaditas) de levadura de panadería
  • 1 tsp (cucharadita) de sal

Para el rebozado

  • 350 grs. de azúcar moreno
  • 150 grs. de mantequilla
  • 3 tsp (cucharaditas) de canela
  • 100 grs. de nueces picadas o almendra o avellanas o lo que más os guste

Paso a paso

Fundimos la mantequilla en el microondas y reservamos.
En un bol mezclamos la leche a temperatura ambiente con la levadura de panadería hasta que se disuelva.
Yo uso la Kitchen aid pero también puede hacerse con una batidora de doble varilla e incluso a mano.
En el bol de la batidora eléctrica ponemos la harina, el huevo un poco batido, el azúcar, la mantequilla fundida, la mezcla de leche y levadura y la sal y mezclamos con la pala. Cuando esté todo integrado, cambiamos la pala por el gancho de amasado y amasamos a velocidad media unos 10 minutos. Pasado este tiempo, la masa debe ser suave y elástica y despegarse de las paredes del bol.
Ponemos la masa sobre una superficie enharinada, hacemos una bola y la dejamos reposar en un bol engrasado con aceite y tapado con un trapo durante 1 hora y ½ en el lugar más caluroso de casa.
Pasado este tiempo, preparamos los ingredientes para el rebozado. Necesitaremos 2 boles, uno para la mantequilla, que habremos fundido en el microondas, y otro en el que mezclaremos el azúcar moreno con la canela. Reservamos.
Enharinamos la superficie de trabajo y, con la ayuda de un rodillo, extendemos la masa formando un rectángulo.
Cortamos la masa a trocitos y vamos haciendo bolas de un tamaño un poco más pequeño que una pelota de golf.
Engrasamos el molde que utilizaremos para el horno con spray antiadherente o mantequilla y comenzamos a rebozar las bolitas una a una: las pinchamos con un tenedor, las mojamos en la mantequilla fundida, las pasamos por la mezcla de azúcar y canela y las vamos colocando dentro del molde espolvoreando nueces por encima.
Cuando terminemos, echamos por encima el azúcar y la mantequilla que nos haya sobrado, tapamos con un trapo de cocina y dejamos reposar 40 minutos más.
Precalentamos el horno a 180ºC y horneamos durante 35 minutos. Si vemos que se empieza a dorar demasiado por encima, cubrimos con papel de plata y seguimos horneando.
Lo sacamos del horno, dejamos reposar 3 minutos y desmoldamos dándole la vuelta sobre un plato. Sobretodo no dejéis que se enfríe dentro del molde puesto que el caramelo endurecería y se quedaría pegado.
Lo mejor es comerlo un poco caliente (aunque frío también está buenísimo porqué queda crujiente) o sea que, si no lo coméis inmediatamente, antes de hacerlo podéis darle un golpecito de calor en el horno.



No hay comentarios :

Publicar un comentario

Blogging tips
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...