I per esmorzar... scones / Y para desayunar... scones


Versión en castellano más abajo

Fa temps us vaig parlar dels scones i d’una cafeteria d’Edinburgh on els fan boníssims i que no podeu deixar de visitar si aneu per allà.
Els scones són uns panets petits que es prenen per esmorzar, berenar o acompanyar el te a Escòcia i Irlanda. No falten en cap taula. Els més comuns duen panses però no són dolços (tampoc salats), i es mengen sols o amb mantega o nata fresca (crème fraîche) i melmelada i, si a més estan calentets, ja és per morir-se!
Quan viatjo a aquelles terres no m’hi puc resistir. Els primers dies només me’ls miro mentre esmorzo el meu cafè amb llet de sempre però acaba arribant el dia en el que em dic: estic de vacances, no? Doncs… a l’atac! I, a partir d’aquí, un scone per esmorzar everyday. Podria ser pitjor, podria optar pels ous remenats, el bacon i les salsitxes, no?
A part del seu gust, el millor que tenen els scones és que són súper fàcils i ràpids de fer i admeten mil i una variants… qualsevol fruit sec, gotes de xocolata, formatge…
La recepta és una adaptació de la del llibre Pasteles, pastas, galletas, merengues, tartaspanes: dulces y salados de Caroline Bretherton

Ingredients (8 scones)

  • 60 grs. de mantega freda
  • 250 de farina de força
  • 3 cullerades de sucre (podem no posar-les)
  • 2 culleradetes de llevat
  • 175 grs. de buttermilk (175 grs. de llet + 2 culleradetes de suc de llimona)
  • ½ culleradeta de sal
  • ½ culleradeta de bicarbonat
  • 100 grs. de panses (com que a mi no m’agraden gaire les he substituït per nabius deshidratats)
  • 1 rovell d’ou


    Pas a pas

    Si no tenim el buttermilk, el fem afegint les 2 culleradetes de suc de llimona a la llet i deixem reposar un mínim de 10 minuts, fins que la llet comenci a quallar.
    1. En un bol tamisem la farina, el llevat, el bicarbonat i la sal. Hi afegim el sucre i la mantega tallada a daus i freguem amb els dits formant molles.
    2. Afegim les panses i el buttermilk i barregem, primer amb l’ajuda d’una forquilla i, després, amb les mans fins que estigui tot integrat. No s’ha d’amassar gaire, ha de quedar una massa basta, amb grumolls.
    3. Enfarinem la superfície de treball i hi estenem la massa amb un corró fins que tingui un gruix d’uns 2 cm.
    4. Tallem cercles amb un tallapastes (si no en tenim, podem utilitzar un got) i els anem col·locant sobre una safata coberta amb paper de forn, deixant una distancia de 5 cm. entre ells. Amb els retalls que ens sobren, tornem a amassar i tallem més cercles.
    5. Preescalfem el forn a 220ºC mentre refrigerem els scones a la nevera durant 30 minuts.
    6. Pinzellem els scones amb el rovell d’ou batut i fornegem entre 12 i 15 minuts. Quan estiguin dauradets és que estan llestos.

    I ara em posaré música celta… tancaré els ulls… i me’n menjaré un esperant teletransportar-me a aquestes terres...




    .....................................................................................................................




    Hace un tiempo os hablé de los scones y de una cafetería en Edinburgh donde los hacen buenísimos y que no podeis dejar de visitar si vais por allí.
    Los scones son unos pequeños panecillos que se toman en Escocia e Irlanda para desayunar o merendar o acompañar con el té. No faltan en ninguna mesa. Los más comunes llevan pasas pero no son dulces (tampoco salados), se comen solos o untados con mantequilla o nata fresca (crème fraîche) y mermelada y, si encima están calentitos, ¡ya es para morirse!
    Cuando voy por esas tierras no puedo resistirme. Los primeros días me los miro y desayuno mi café con leche de siempre pero acaba llegando el día en el que me digo: Vale, estoy de vacaciones no? Pues… ¡al ataque! Y, a partir de aquí, scone para desayunar everyday. Podría ser peor, podría optar por los huevos revueltos, el bacon y las salsichas ¿no?
    A parte de su sabor, lo mejor que tienen es que son súper fáciles y rápidos de hacer y admiten mil y una variaciones… cualquier fruto seco, pepitas de chocolate, queso…
    La receta es una adaptación de la del libro Pasteles, pastas, galletas, merengues, tartas panes: dulces y salados de Caroline Bretherton



    Ingredientes ( 8 scones)

    • 60 grs. de mantequilla fría
    • 250 de harina de fuerza
    • 3 cucharadas de azúcar (podemos no ponerlas)
    • 2 cucharaditas de levadura
    • 175 grs. de buttermilk (175 grs. de leche entera + 2 cucharaditas de zumo de limón)
    • ½ cucharadita de sal
    • ½ cucharadita de bicarbonato
    • 100 grs. de pasas (como a mi no me gustan mucho las he sustituido por arándanos deshidratados)
    • 1 yema de huevo

    Paso a paso

    Si no tenemos buttermilk, lo hacemos echando las 2 cucharaditas de zumo de limón en la leche y dejando reposar un mínimo de 10 minutos hasta que comience a cuajarse.
    1. En un bol tamizamos la harina, la levadura, el bicarbonato y la sal. Echamos también el azúcar y la mantequilla fría cortada a dados y frotamos con los dedos formando migas.
    2. Añadimos las pasas y el buttermilk y mezclamos primero con la ayuda de un tenedor y luego con las manos hasta que esté integrado. No hay que amasar demasiado, la masa debe quedar un poco basta, con grumos.
    3. Enharinamos la superficie de trabajo y extendemos la masa con un rodillo hasta que tenga unos 2 cm de grosor.
    4. Cortamos círculos con un cortapastas (si no tenemos, podemos utilizar un vaso) y los vamos colocando sobre una bandeja cubierta con papel de horno dejando una distancia entre ellos de unos 5 cm. Con los recortes que nos sobran, volvemos a amasar y cortamos más círculos.
    5. Precalentamos el horno a 220ºC mientras refrigeramos la masa en la nevera durante 30 minutos.
    6. Pintamos los scones con la yema de huevo batida, horneamos de 12 a 15 minutos y, cuando veamos que están doraditos es que están listos.


    Y ahora me pondré música celta… cerraré los ojos… y me comeré uno, esperando teletransportarme a estas tierras...



    No hay comentarios :

    Publicar un comentario

    Blogging tips
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...